OB döntő: Elkezdődött a maratonhajtás Izsákon

izsak-szombat-2

A szombati nap a maratonhajtás versenyszámé Izsákon 2016. október 1-én, ahol a XXXI. Sárfehér Napok keretében rendezik meg a fogathajtók CAN A 1, 2, 4 OB Döntőjét. A verseny elkezdődött, a nézők már a belső pályán láthatják az egyesfogatokat. A pénteki díjhajtás versenyszámot az egyesfogatoknál Nyúl Katalin, a kettesfogatoknál Hölle Martin, a négyesfogatoknál Dobrovitz József nyerte.

10 órakor kezdődött a fogathajtó verseny Izsákon, ahol a pályaszemle után az első hajtó, Demkó Zsolt volt. Már a mai napon első kettesfogathajtó versenyzőként induló Gubacsi Gergő is elindult fogatával, míg a négyesfogathajtók közül szintén elsőként Juhász Miklós 13 óra 51 perckor indul fogatával.

A maratonhajtó versenypálya építője a nemzetközileg elismert Fintha Gábor, aki elmondta, hogy a verseny rangjának megfelelő nehézségű pályát állított idén is össze. A 7 akadályból álló maratonhajtó pályán közönség számára leglátványosabb akadálya a vizes, azaz a 7. akadály. Az A szakasz 5080, a B szakasz 7800 méter hosszú. Minden akadályban több megoldási lehetőség is adott, a hajtókon múlik, hogy a biztonságosabb, vagy a kockázatosabb, de az eredmény szempontjából jobb megoldásokat választják-e. Az idei évben nem építettek új akadályt az izsáki fogathajtó pályán, így az Európa Bajnokságra épített akadályokban láthatják szombaton a nézők a versenyzőket. A maratonhajtásban egyébként a lovak fizikai állóképességükről, fordulékonyságukról, idomítottságukról tesznek tanúbizonyságot.

A kettesfogathajtók közül a pénteki díjhajtásban legjobbnak bizonyuló világbajnok, Hölle Martin 13 óra 44 perckor, Hódi Károly 13 óra 37 perckor, Juhász László 13 óra 30 perckor indul. A négyesfogatoknál Dobrovitz József 14 óra 12 perckor, ifj. Dobrovitz József 14 óra 5 perckor, Szabó Lajos 13 óra 58 perckor hajt fogatával a pályára.