Az eddigi legjobb eredményt érték el a magyarok Piberben

p1
A csapatversenyben a 10. helyen zárta a magyar csapata az Egyesfogathajtó Világbajnokságot Piberben. Az akadályhajtást a magyarok közül Nyúl Katalin teljesítette a legjobban, ő a 11. helyen végzet.
 
Akadályhajtásban a magyarok legjobbja Nyúl Katalin lett, ő a 11.helyen végzett, Kun Andrea a 26., Farkas József az 56., Gáspár Szilvia az 59. helyen zárta a vasárnapi versenynapot. Az akadályhajtás legjobbja Piberben a norvég Øivind Mikkelsen lett, megelőzve a második helyezett svéf Johan Hernert, és a harmadik svéd Saskia Sieberst.
 
Az egyéni összetett versenyben első lett a német Dieter Lauterbach, második a lengyel Weronika Kwiatek, harmadik a holland Saskia Siebers. A mieink közül a legjobbnak Nyúl Katalin bizonyult, aki a 25. legjobb eredményt érte el, Gáspár Sziliva a 49., Farkas József az 52., Kun Andrea a 60. helyen zárta az összetett versenyt.
 
Az összetett csapatversenyben a magyarok a 10. helyet szerezték meg, a legjobbak a németek voltak, másodikként a lengyel, harmadikként a svájci csapat zárta a piberi Egyefogathajtó Világbajnokságot.
 
Ifj. Bozsik József szövetségi kapitány szerint – ahogyan az a fogatsport.hu ineternetes oldalon olvasható – a magyarok pazar magyar teljesítményt nyújtottak az utolsó napon.
– Nyúl Katalin és Kun Andrea az akadályhajtásban a 4. helyre küzdötte fel a csapatot a világ 18 nemzete közül. Összetettben a magyar csapat Gáspár Szilviával kiegészülve beállította az eddigi legjobb eredményt és a 10. helyen zárt. Egyéniben Nyúl Katalin lett a legjobb magyar az akadályhajtásban, ő a rendkívül előkelő 11. helyen zárt, míg összetettben a 25. lett a világ 75 hajtója közül. Az egyéni induló Farkas József is derekasan helytállt, míg Németh László sajnos pályatévesztés miatt kizárásra került az utolsó napon. Összeségében elmondható, hogy soha nem látott mennyiségű nemzet és komoly minőségű ló küzdött meg ezen a világbajnokságon és az utolsó pillanatig nyitott volt a vilábajnoki cím közel 15 hajtó számára. Fiatal hajtóink nagyon tehetségesek, sajnos azonban a válogatott lóállomány továbbra is jóval gyengébb, mint a nemzetközi élvonal, és kizárólag külföldi (4 KWPN és 1 oldenburgi) lovakból áll – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy érthetetlen számára a magyar lótenyésztés vezetőinek hozzáállása, hiszen ki sem jönnek egy ilyen világversenyre, hogy megnézzék hol is tart ma a világ.
– Eljutottunk oda, hogy egyetlen magyar tenyésztésű ló sem indult ezen a világbajnokságon és hajtóinknak is külföldre kell menni, ha jó lovat akarnak venni. Régen ez pont fordítva volt, hetente jöttek a külföldiek és keresték a jobbnál jobb, elsősorban szilvásváradi lipicai lovakat. Hogy hol vannak most ezek a lovak, senki nem tudja. Ezen sürgősen változtatni kell a legmagasabb állami szinten, ha világbajnoki eredményeket kívánunk elérni – jelentette ki a szövetség kapitány.