Egymilliárd gyorssegélyt nyújt a kormány Mezőhegyesen

780

Megalapította a kormány mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Decemberben egymilliárdos támogatást nyújtanak az új cégnek, majd kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést terveznek – írta az agrarszektor.hu.

A kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánják létrehozni. Az új társaságnak mintegy 400 foglalkoztatottja lesz, területének döntő része hibrid kukorica vetőmag termelésre alkalmas, öntözhető és 75 százalékban 45 aranykorona értékű – ismertette Lázár János.

A kormány még decemberben egymilliárd forintos támogatást nyújt a cégnek működőképessége fenntartásához, és kétszer öt milliárd forintos fejlesztést tervez. A kétszer ötmilliárd forintos fejlesztésből egy új központi telephely megépítését tervezik a helyi ipari parkban, ahol egy 21. századi, legmodernebb technológiával felszerelt szárító és tároló kapacitást hoznak létre. Sürgős a szintén megvásárolt tehenészet modernizálása is, ahol mintegy 1000 fejőstehenet és 800 növendék marhát tartanak. A tervek szerint a modernizálás 3-5 milliárd forintba fog kerülni. Fejleszteni kívánják a gépparkot is, hiszen az extra minőségű földterület megműveléséhez megfelelő minőségű erőgépekre van szükség – tette hozzá Lázár János.

Az új szervezet létrehozásával az állam 32 műemlék épületnek is gazdája lett, az ingatlanvagyon felmérése és a felújításokhoz szükséges előkészítő munka is megkezdődik 2017 elején – mondta a miniszter. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.