Idén kettes-, és négyesfogathajtásban is felveszi a harcot Lázár Zoltán a világ élmezőnyével

Már készül az idei szabadtéri versenyszezonra  a többszörös egyéni és csapat kettes-, és négyesfogathajtó világbajnokunk, Lázár Zoltán. Az idei év magasra teszi a mércét a fogathajtás legjobbjai számára, hiszen nemcsak kettesfogathajtó világbajnokság, hanem Göteborgban Európa-bajnokság is lesz 2017-ben. Ezen felül pedig természetesen a nagy jelentőséggel bíró aacheni versenyen is indulni kíván a világklasszis magyar hajtó, aki idén is először Fábiánsebestyében mutatkozik be nemzetközi versenyen.

–              Az idei szezonban a négyesfogatok számára két nagyon fontos állomás lesz, az egyik természetesen Aachen, ahol minden évben jelentős versenyre kerül sor. Ha ott valaki sikeresen és jól teljesít, az mindig nagy dicsőséget jelent. A másik kiemelkedő nemzetközi verseny pedig Göteborgban a lovas Európa-bajnokság lesz, amely nem csupán a fogathajtók, hanem több szakág legjobbjainak megmérettetése lesz – hangsúlyozta hírportálunknak adott interjújában Lázár Zoltán, hozzáfűzve, úgy hallotta, hogy a városközpont lesz a helyszín a svéd városban, ahol tavaly szerzett világbajnoki csapatezüstérmükkel abszolút esélyesnek számítanak majd. A csapat tagjai várhatóan idén is Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József lesznek.

Mint említette, a szabadtéri versenyszezont Fábiánsebestyénben kezdik meg, ahol a nemzetközi verseny a felkészülés lényeges pontjául szolgál. Lázár Zoltán idei versenyzését azonban nehezíti, hogy a kettes-, és a négyesfogathajtó mezőnyben is indulni kíván, hiszen a lipicai kettesfogathajtó világbajnokságra is kvalifikálódni szeretne. Ennek érdekében két rangos nemzetközi versenyen is részt kell vennie.

– Komoly feladatok állnak előttünk, nem akarok úgy járni, hogy mind a két kategóriában indulni szeretnék, tehát a kettesfogathajtó világbajnokságon és a göteborgi Európa-bajnokságon is, és végül egyik verseny sem hozza meg az elvárt eredményt, ezért nagy intenzitással kezdtünk el készülni – kommentálta, hozzátéve, hogy testvére, Lázár Vilmos címvédőként fog részt venni a kettesfogathajtó világbajnokságon, ő pedig világbajnoki ezüstérmesként.

Lázár Zoltán az egyetlen versenyző a világon, aki mind kettes- mind négyesfogathajtásban egyéni és csapatvilágbajnoki aranyéremmel is büszkélkedhet. A négyesfogathajtásban Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József világbajnoki ezüstérmet szereztek tavaly csapatban. Az „ördöglovas” véleménye szerint, ha a 2016-os formájukat hozni tudják, vagy egy kicsit javítani tudnak rajta, akkor akár az első helyre is lehet esélyük, ambícióval és egészséges önbizalommal. Mint elárulta, Magyarországon nemcsak Fábiánsebestyénben, hanem a mélykúti nemzetközi versenyen is látható lesz fogatával, amelynek építése még folyamatban van. – Nagyon szerencsés, hogy tavaly teljesen új összeállítással versenyeztem a négyesfogathajtó világbajnokságon, idén ez a fogat harcra képes, nem az első versenyszezont kezdem ezekkel a lovakkal. Ez előnyt jelenthet a tavalyi évhez képest is, hiszen akkor – valljuk be – nem igazán jól sikerült a felkészülés a világbajnokságra, mert az utolsó pillanatig változtatnom kellett a fogat összeállításán. A kettesfogat esetében a felkészülésnek még nagyon az elején vagyunk. Hogy módosítani kell-e az összetételén, az menet közben fog kiderülni. Az edzésben, felkészülésben sokat segít, hogy a 31. versenyszezont  kezdem, s évről évre rengeteg tapasztalatot szerzünk, amely újabb és újabb lehetőségeket hoz – részletezte, hozzátéve, hogy el fog menni a 3-4 hetes edzőtáborba is, ami arra is szolgál, hogy a lovakat ne csak a megszokott, otthoni körülmények között trenírozzák. Az edzőtáborban a nap 24 órája a fogatépítésről és a felkészülésről szól majd, a legjobb eredmények érdekében.