II. Izsáki Kolon Távlovas és Távhajtó Kupa

Eredményt hirdettek a II. Izsáki Kolon Távlovas és Távhajtó Kupán, melyet az Izsáki Futó Főző és Lovasmajális keretében rendeztek meg május 21-én, szombaton. Izsák a lovassportok egyik haza bölcsője, ahol már Európa-bajnokságot és világbajnokságot is rendeztek. Ezen a májusi versenyen a távlovasok és a távhajtók állhattak rajthoz, előbbiek 20 és 40 kilométeres távon.

Izsákon a ló a történelmi kezdetek óta ismeretes, előbb munkaeszközként munkálkodott együtt ló és ember. Az 1055-től lakott településként számon tartott Izsákot már a Tihanyi-apátság részeként említi az apátsági alapító okirat is, s már az írásos emlékek szerint ebben az időben is volt lótartás a településen. Izsákon az ökör nem volt jellemző a földművelésben, helyette lóval dolgoztak egészen az 1960-as évekig.

A lovassportok 1980 körül találtak otthonra Izsákon, ezek után alakították ki nemcsak hazánk, hanem Európa és a világ egyik legszebb fogathajtó pályáját, mely az idei évben is rangos versenyhelyszín lesz a sportágban. A 2 évtizeddel ezelőtt életre hívott versenyek alapjai Bárdos György fogathajtó világbajnok és Várady Jenő nevéhez főződnek, akik a régi vásártéren alakították ki az első akadályokat. Majd a település jelenlegi polgármesterének, Mondok Józsefnek a munkája volt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a lovassportok egyik bázisává fejlődjön az izsáki versenyhelyszín.

 

Eredmények:

Távhajtás – 40 km

  Hans-Peter Kulier

Bányai Béla

Takács Viktor

Molnár Lajos

Németh Ferenc

 

 

Távlovaglás – 20 km

Hajdú László

Sarok Nikolett

Tóth Martina Zsanett

Bodor Ádám

Tatarek Tibor

 

Távlovaglás – 40 km

Szösz Letícia

Pék László

Bogyó Borbála

Kovács Dávid

Gosztolay Zsanett