Jubilál a Nemzeti Vágta

Az idei évben jubileumi rendezvényéhez érkezik a Nmezeti Vágta, melyet 10. alkalommal rendeznek meg. A döntőt 17 elővágta előzi meg, kötelező a szügyhám, háromkörös döntőkre kerül sor, nagyszabású, városon átvonuló seregszemlére és történelmi lovas táborokea számíthanak a nézők.

A Nemzeti Vágtának ismét a Hősök tere ad otthont szeptember 16-án és 17-én. A versenyeől szóló sajtótájékoztatón Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség, illetve a versenysorozat elnöke elmondta: a jubileumi születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos, így idén a Vágta Lavotta János és Bihari János, a műfaj két kiemelkedő képviselője előtt is tiszteleg.

A korábbi éveknek megfelelően a Hősök tere körüli pályán 72 magyarországi és határon túli település lovasa mérkőzik meg a döntőbe jutásért – mondta el Szotyori Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója, aki kitért az újításokra is. Kiemelte: idén a középdöntő és a döntő is háromkörösre bővül, a lovak felszerelésében pedig kötelezővé teszik a szügyhám viselését.

Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya elmondta: a lovas program megszületésének tizedik évfordulója egybeesik a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség fennállásának 25. évfordulójával. Ez alkalomból több száz résztvevővel, különleges történelmi zászlóerdővel kísérve nagyszabású jubileumi seregszemlét rendeznek, amely a Kossuth tértől vonul végig a városon a Vágta megnyitójára. A Hősök tere közelében pedig a történelem különböző korszakait bemutató lovas táborok alakulnak.

Hazánk versenyzőjével együtt ezúttal is 12 nemzet lovasa verseng majd a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok lovain a nemzetközi futamban. A szervezők idei célkitűzése, hogy a világ minden kontinense képviseltesse magát a megmérettetésen. Az évek óta nagy sikerrel megrendezett nemzetközi futam mellett idén is lesz többek között jótékonysági sztárfutam, kishuszárvágta és fogatvágta is.