Kimagasló hazai eredményekkel zárult a Lovastorna CVI

Május első hétvégéjén Lovastorna CVI-nek adott otthont a Nemzeti Lovarda. 8 ország 103 versenyzője mérte össze tudását az év legrangosabb hazai lovas eseményén. Csehország, Finnország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Németország, Norvégia és természetesen Magyarország képviseltette magát az eseményen.

A hétvége legfontosabb tétje az volt, hogy kik és milyen létszámmal képviselhetik Magyarországot a hollandiai Ermeloban megrendezésre kerülő ifjúsági VB-n, illetve az Európa-bajnokságon. Magyar szempontból összességében sikeresnek mondható a hétvége.

Az egyik legszebb és legértékesebb eredményt Dabat Isabella érte el Fecske nevű lovával, aki magabiztos versenyzéssel, folyamatos jó formát mutatva megnyerte az egyéni junior 2 csillagos versenyszámot és ezzel pályafutása eddigi legjobb teljesítményét érte el. A versenyszám hivatalos végeredménye:

  1. Dabat Isabella (HUN) 7.310 pont
  2. Tereza Czyzova (CZE) 7.281 pont
  3. Sara Solteszova (SVK) 7.035 pont

Az egyéni felnőtt 3 csillagos kategóriában a dobogó első és második fokára is magyar lovastornász állhatott fel. Németh Blanka Kincses hátán magabiztosan végzett a tabella legfelső fokán, mögötte pedig Somogyi Eszter szerezte meg az ezüstérmet Elegáns négylábújával.

  1. Németh Blanka (HUN) 6.874 pont
  2. Somogyi Eszter (HUN) 6.418 pont
  3. Katerina Kocurova (CZE) 5.812 pont

Az egyéni indulóink mellett páros kategóriában is remekeltek lányaink. Jakab Liza és Szabó Nikolett duója Zakariás nevű lovukkal a junior 2 csillagos versenyszámban a második helyig jutottak és ezzel egyben megváltották jegyüket Hollandiába is. Ezt a programot az osztrák különítmény uralta, de közülük csak egy páros tudta megelőzni lányainkat.

  1. Katharina Furtner / Katja Riesinger (AUT)
  2. Szabó Nikolett / Jakab Liza (HUN)
  3. Anna-Lena / Lili Gregor (AUT)

A fentiek mellett meg kell említenünk a felnőtt férfiaknál még Király Ákos nevét, akinek ezúttal nem akadt kihívója, viszont a tőle megszokott magabiztossággal vitte végig programját. Basa Máté az ifjúsági kategória magyar indulóját sajnos kizárták a versenyből a lova problémái miatt. A Magyar Póniklub Szövetség lányai pedig a felnőtt 3 csillagos csapatversenyben voltak érdekeltek, ahol a Cseh csapattal mérték össze tudásukat, végül mögöttük végeztek a második helyen.