A ménes az év elején került a részvénytársasági formában működő Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz, így újfajta tenyésztői programot tudnak most elindítani. A Visegrádi négyek országai (Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Magyarország) készenléti rendőri lovas egységei, valamint a Budai Várba tervezett díszszázad számára is tenyésztenének, illetve idomítanának lovakat.

Emellett elkülönülne a sportolók, díjlovaglók, fogathajtók számára tenyésztett állatok köre – mondta Farkas Sándor a beruházást koordináló kormánybiztos. A nóniuszok mellé tavasszal szeretnék megkezdeni körülbelül száz gidrán ló visszatelepítését. A férőhelyet már kialakították számukra, jelenleg csak jogi, könyveléstechnikai akadályok állnak fenn.

Idén szeptemberben is megrendezik a Fiatal Lovak Fogathajtó Világbajnokságát, és szeretnék, ha 2018-tól Mezőhegyes adna otthont a legújabb mezőgazdasági technikát bemutató kiállításnak és vásárnak. A ménesbirtokot 1784 decemberében alapították, 2004-es privatizációjáig Európa legrégibb állami birtoka volt. A nyilvános cégadatok szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. árbevétele 2015-ben mintegy 6,6 milliárd forint volt, csaknem egy milliárddal több az előző évinél, több mint fele exportból származott. Az adózott eredmény 541 millió forintot tett ki tavaly az előző évi 1,721 milliárd forint után.

A fejlesztések vélhetően kiemelt kormányzati beruházás státuszt kapnak, így a nyár végéig elindulhat a kivitelezés – vélekedett a kormánybiztos, hozzátéve, hogy legkésőbb 2018 végére szeretnék befejezni a munkálatokat. Hamarosan a géppark rendezésére, traktorok, kombájnok és egyéb munkaeszközök beszerzésére is írnak ki pályázatot.Tárgyalnak még a tangazdaság és Mezőhegyes műemlék jellegű épületeinek megőrzéséről, turisztikai jellegű hasznosításáról is. Első körben a szálláshelyet kell bővíteni a dél-békési városban. A beruházást nem uniós pénzből, hanem a rendelkezésre álló forrásokból oldanák meg.

A lovak mellett a termőterületeket is feltérképezték. Mintegy három hete mintákat vettek az ősszel késve elvetett növényfajtákból, a repcéből, búzából, őszi árpából és lucernából. A nem sokkal a nagy téli fagyok előtt kikelt, gyenge fejlettségű növények is életképesek voltak, így ha rekordtermés nem is várható, de jobb a helyzet, mint gondolták.

Új növénykultúraként 260 hektáron cukorrépát is fognak termeszteni erre, valamint a repce és az olajnapraforgó termelésére már a szerződést is megkötötték. Ugyancsak kötöttek szerződést a 2600 hektáron termesztett hibrid kukorica értékesítésére, ahol a kormánybiztos szavai szerint az elvárásoknak megfelelő árat sikerült kialkudni. Leszerződtek a tejértékesítést illetően is, így bizakodnak, hogy nyereséges évet tud zárni a gazdaság.

Mintegy 450-500 millió forintos eredményt szeretnének elérni az első teljes gazdasági évben. Várhatóan egy-két héten belül kiírják a közbeszerzést a szarvasmarhatelep rekonstrukciójára, valamint egy tisztító, szárító, takarmánykeverő és raktár funkciójú telep kialakítására. Utóbbi helyszínéről már megkötötték a vagyonkezelési szerződést.

A fejlesztések vélhetően kiemelt kormányzati beruházás státuszt kapnak, így a nyár végéig elindulhat a kivitelezés, a legkésőbb 2018 végére szeretnék befejezni a munkálatokat. Hamarosan a géppark rendezésére, traktorok, kombájnok és egyéb munkaeszközök beszerzésére is írnak ki pályázatot.

Tárgyalnak a tangazdaság és Mezőhegyes műemlék jellegű épületeinek megőrzéséről, turisztikai jellegű hasznosításáról is. Első körben a szálláshelyet kell bővíteni a dél-békési városban. A beruházást nem uniós pénzből, hanem a rendelkezésre álló forrásokból oldanák meg – közölte.

A helyi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolával is megkezdik a tárgyalásokat. Szeretnének egy ösztöndíjrendszert létrehozni, amely azt célozza, hogy minél több fiatal válassza a helyi iskolát, és hogy onnan a legújabb technológiát is használni képes mezőgazdasági szakmunkások kerüljenek ki. A programot a későbbiekben a felsőfokú oktatásra is ki lehet majd terjeszteni.

Forrás: MTI