Már zajlik a díjhatás Fábiánsebestyénben

A magyar világbajnokok is ma állnak rajthoz

Pénteken a kettes-, és négyesfogatok díjhajtásával folytatódik a CAI3*-H1/H2, CAIO4*-H4 & CAI3*-P1/P2/P4 Nemzetközi Fogathajtó Verseny a Kinizsi Parkban, ahol közel 60 fogat versenyez május 8-ig. A délelőtti versenyprogram 9 óra 30 perctől indult, első hajtóként Papp János volt látható a díjhajtó négyszögben, ahol még a nap folyamán bemutatkozik például a többszörös világbajnok Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, valamint ifj. Dobrovitz József, és édesapja, Dobrovtiz József is. A Fábiánsebestyénbe látogatók számára azonban egyéb programokkal is készülnek a szervezők.

Fábián 16.05.06-1

A nemzetközi verseny pénteken a kettes-, és a négyesfogatok díjhajtásával folytatódik. A mezőnyben a hazai hajtók mellett román, osztrák, svájci, belga és német hajtók is helyet foglalnak. Délelőtt indul többek között Galambos Nándor, délután Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Ulrich Werner, Galbács Ferenc, Dobrovitz József, és fia, ifj. Dobrovitz József is. A díjhajtó versenyszám utolsó hajtója Juhász Miklós lesz a négyesfogathajtók mezőnyében.

A bírói testület is nemzetközi, elnöke a spanyol Joaquin Medina, de itt van dr. Fejér Barna, a cseh Jiri Kunat, a lengyel Stefan Keszycki, dr. Kelemen Atilla, a francia Pierre Cazas, a belga Richard Papens is, és az osztrák Frank Spadinger. A grémium tagjairól Mondok József, a Magyar Lovasszövetség elnöke, a Fogathajtó Szakág elnöke is elismerő szavakkal beszélt, véleménye szerint ők is világszínvonalú szakértelmet képviselnek, a hivatalos személyek is garanciái a kifogástalan lebonyolításnak.

A leglátványosabb versenyszámot, a maratonhajtást szombaton rendezik. Ebben a számban akadályonként külön versenyt hirdettek a szervezők. Mind a nyolc akadály első helyezettje 100-100 euróval térhet haza, azaz összesen 800 eurót ajánlott fel a Szervező Bizottság az egyesfogatoknak az 1-es és 5-ös, a kettesfogatoknak a 6-os, 7-es és 8-as, a négyesfogatoknak a 2-es, 3-as és 4-es akadályban.

A verseny mellett egyéb programokkal is készül a Kinizsi Park a közönség szórakoztatására. Ma délután Lókötő Show-t rendeznek, melyben a versenyzők kétfős csapatai küzdenek majd kéz a kézben meg százezer pengőért, ami azonnal forintra váltható. A feladatok között látványos és humoros próbák várnak az indulókra, köztük például kordélyhúzás, libamentés, karikás ostor használat, lovaglás közbeni ügyességi feladat.

Fábián 16.05.06-5

Az idei évben is hangsúlyos szerepet kapnak a hungarikumok, csütörtökön már megnyitotta kapuit az Ízek utcája, amely már hagyományosan tradicionális magyar termékekkel várja majd az érdeklődőket. Ebben a programpontban megjelenik a rendezők azon szándéka, hogy felhívják a figyelmet az agrárágazat nehézségeire, a magyar termékek minőségére, és ösztönözzenek mindenkit arra, hogy minél többen fogyasszanak hazai termékeket.

A gyerekeket a verseny ideje alatt különböző játékokkal is várják a Kinizsi Parkban.

 

Fábiánsebestyén, 2016. május 6.