Mezőhegyes: Lovasterápia fogyatékossággal élő fiataloknak

Eltérő tanterv szerint tanuló, vagyis fogyatékossággal élő fiatalok heti egy alkalommal ingyenes lovasterápián vehetnek részt a Mezőhegyesi Ménesbirtokon. A program immár 4. éve kínál lehetőséget a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola fogyatékossággal élők diákjainak, hogy részesei legyenek a fejlesztőmódszernek.

Jelenleg összesen 15 fiatal vesz részt a 2012 óta tartó programban. A lovagolni járó gyerekek tanulási zavarral és magatartás problémákkal küzdenek. A terápián lovastorna-gyakorlatokat és -elemeket végeznek. Molnárné Lakatos Edina, a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola gyógypedagógusa azt mondta: bár a hatás lassan mutatkozik meg a fiataloknál, de úgy érzi, sokkal türelmesebbé váltak a gyerekek, mióta a foglalkozásokra járnak.

– Maga a terápiás lovaglás hatása megnyilvánul a viselkedésükben, igazából a tűrőképességükben, tanulmányaikban. A tanulmányaikban azt értem tulajdonképpen, hogy a kognitív képességeik ugye nehezen fejlődnek, viszont türelmesebbek, kitartóbbak. Sokkal jobban tudnak összpontosítani magára a munkára a tanulásra – fejtette ki Molnárné.

A bemelegítés és ismerkedés után változó, hogy miként foglalkoznak a gyerekekkel. Van, akinél a nyeregben lovaglás, de van, akinél a voltizshevederes megoldás a fejlesztőbb, de az mindenképpen nagy önbizalmat ad a gyerekeknek, hogy irányíthatnak egy lovat – mondja Kézsmárkiné Piti Irén a foglalkozásokat koordináló terapeuta, aki szerint szerint számos más hatása ismert a fejlesztőmódszernek: – A mozgásfejlődéstől, a mozgásharmónián keresztül, de figyelemfejlesztésen át, egészen a szenzormotoros fejlesztésig és az idegrendszeri érésig segíti mindez a terápia.

A foglalkozásokhoz a Ménesbirtok díjmentesen biztosítja a helyszínt, a lovat, valamint egy segéderőt is.

Forrás: behir.hu