Minősültek az Európa-bajnokságra

A június 17-i FEI minősítő nap után a Healter versenyszámmal folytatódott a kinti, azaz Outdoor versenypályán, illetve Reininggel a benti, azaz Indoor versenypályán a Magyar Lovas Szövetség Western-Reining Szakág Országos Bajnokságának 2. fordulója. A székesfehérvári Kunos Lovardában megrendezett versenyen a szakág legjobb versenyzői képviselik a sportágat. A pénteki minősítés után elmondható, hogy 2 ifjúsági versenyző kijuthat a svájci Európa-bajnokságra. Szombaton késő estig zajlanak a programok és most sem marad ki a Celeb Team Penning, várhatóan Zámbó Árpyval, Zámbó Krisztiánnal, Papadimitriu Athinával, Trokán Nórával, Trokán Annával és Mits Gergővel-.

Fehérvár2
A háromnapos rendezvény első versenynapján, pénteken FEI minősítő napot rendeztek, hiszen az ifjúsági versenyzőknek lehetőségük van arra, hogy elérjék a 3*-ot, és kijussanak az Európa-bajnokságra. A megelőző vizsgálat jól sikerült, a lovakat jó kondícióban találták a szakemberek.
– A bírók külön hangsúlyt fektetnek a vizsgálatra, hiszen ha a versenyzők nem jól bánnak a lovaikkal, az kizárást és eltiltást is von maga után – tudtuk meg az egyéni Közép-Európa bajnok és országos bajnok Banovits Fannitól, aki valószínűleg Horváth Kittivel együtt minősült a Reining versenyszám után a svájci Európa-bajnokságra.
Délelőtt a Healter, a Reining, a Showmanship versenyszámokat láthatták a nézők, délután a Cutting, a Pleasure, a Horsemanship, a Cattle Penning versenyszámokat tekinthetik meg a székesfehévári Kunos Lovardában, az est pedig 19 órától a 1000 dolláros pénzdíjért folyó Szentkirályi Kupával és 21 órától a Team Penninggel zárul.
A Healter versenyszámban egyébként a lovak felvezetését és a fajtastandardnak való megfelelést figyelik a bírók, a Reiningben a marhaterelés mozdulatainak továbbfejlesztését kell minél pontosabban kivitelezni marha nélkül. Mivel ezeket a feladatokat régen a marhákkal való munka során lasszóval végezték a Vadnyugaton, így a versenyeken is egy kézzel lehet fogni szárat. A Cuttingban 20 marhából álló csordából 1 versenyzőnek ki kell választania 1 marhát, és segítőivel le kell választani a kiválasztott egyedet a csorda közepéből, majd a lovasnak elengedni a szárat, hogy a ló onnantól kezdve önállóan dolgozzon.

A Kaliforniából származó Pleasure versenyszámban a lovak és a lovasok külleme a legfontosabb, minél fényesebbnek és csillogóbbnak kell lenniük. Ebben a számban a lovak lassan, hosszú léptekkel haladnak. A Horsemanship versenyszámban főként a lovas technikáját pontozzák, a precizitást figyelik a bírók, míg a Cattle Penningben a pályára terelnek egy csorda számozott és számozatlan marhát vegyesen, majd a bíró által megnevezett számmal ellátott marhát ki kell emelnie a lovasnak a csordából és egy bekerített helyre terelnie.