Mondok József: az ezüst a legnagyobb eredmény, amit bármely ország elérhetett

mondok      toth-tamas

Magyarország számára sikerrel zárult Bredában a FEI Négyesfogathajtó Világbajnokság, hiszen a magyar csapat másodikként zárta a világversenyt. Egyéniben is sikeresek voltak hajtóink, hiszen ifj. Dobrovitz József összesítésben a 6., Lázár Zoltán a 8., Dobrovitz József a 10., Váczi István a 19., Móró Lajos a 29. helyet szerezte meg. Tóth Tamás szövetségi kapitány értékelése szerint teljesítették azt a célt, amiért Hollandiába utaztak. Mondok József, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke úgy fogalmazott, hogy az ezüstérem volt a legnagyobb eredmény, amit Hollandiában bármely ország elérhetett.
Tóth Tamás szövetségi kapitány értékelése szerint a magyar csapat elérte célját. – A kérésem az volt a fiúk felé, hogy csapatban jó eredményt érjenek el. Az elvárásnak megfelelt mindenki, a magyar versenyzők küzdöttek, jól versenyeztek, mind az öt hajtó megtette, amit lehetett, de nyilvánvaló, hogy a világbajnokság rendezői a pályák tekintetében magasra tették a mércét. Móró Lajos első világbajnoki szereplése volt a bredai. Díjhajtásban és akadályhajtásban többet vártam tőle, meg kell nézni miért sikerült így a verseny számára. Váczi István jól teljesítette a díjhajtást és tőle elvárhatóan teljesítette a maratont viszont akadályhajtásban tőle sokkal többet vártam.  A csapattagok hozták az elvártat, de mindhárman jelentősen megváltoztatták az elmúlt évi fogataikat, Lázár Zoltán pl. teljesen új összeállítású fogattal indult. Ezen körülmények és az évközben mutatott teljesítmények alapján csak a jó csapateredményért tudtunk reálisan harcba szállni. ( Ez nem jelenti azt, hogy a következő években is csak ez lesz a cél! ) Ezt a fiúk megértették és kiválóan teljesítették! Ifj. Dobrovitz József maratonhajtásban fantasztikusan ment, már régóta vártam tőle ezt a teljesítményt és eredményt mindent megtett, ami elvárható volt tőle. Dobrovitz Józseftől maratonhajtásban kicsit többet vártam, az akadályhajtás versenyszáma pont arra volt elég, hogy csapatban megtudjuk tartani a második helyünket. Lázár Zoltán új fogatának teljesítménye nagyszerű volt főleg díjhajtásban, de a maratonon eredménye is kiváló volt annak ismeretében, hogy a lovak részéről látható és érezhető volt még a rutintalanság. A fiúk kihozták magukból és lovaikból a maximumot ami jelenleg bennük volt! Ez most erre volt elég!Végre átléptük saját árnyékunkat!  Haladunk szépen egy úton amin még vannak céljaink! Ezek a fiúk nagyszerű versenyzők, élmény velük együtt dolgozni! – nyilatkozta Tóth Tamás szövetségi kapitány portálunknak, hozzáfűzve, hogy már az izsáki OB záró versenyre készülnek a hajtók, amelynek a kettesfogatok számára egy felmérő lesz a jövő évi kettesfogathajtó világbajnokságra, de nem szabad megfeledkezni a göteborgi négyesfogathajtó Európa-bajnokságról sem.

A Magyar Lovas Szövetség Fogathajtó Szakágának elnöke, Mondok József szerint a csapatversenyben szerzett ezüstérem volt a legnagyobb eredmény, amit Hollandiában bármely ország elérhetett, az aranynak meg volt a gazdája. – Otthon Hollandiát megverni „képtelenség”, meg amúgy is jó a csapat, habár azért látható volt, hogy később majd meg lehet őket szorongatni. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, Hollandiában a csapat 2. helyet megszerezni csak kimondottan kimagasló teljesítmény birtokában lehet, és ezt a magyar válogatottnak sikerült összehozni. Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Nagy egyetértésben, összefogásban, kellő küzdelemmel, odafigyeléssel, a szövetségi kapitány részéről az egész esemény folyamatát kézben tartva lehetett csak elérni ezt az eredményt, amelynek már a kiutazás pillanatában is örültünk volna – mondta Mondok József, hangsúlyozva, hogy az egyesfogathajtásban azt a középszintet tartja Magyarország, ahová már évek óta besoroltuk önmagunkat. – Sajnos, nem tudunk előbbre lépni. A lovak kiválasztásával kell kezdeni a 2 év múlva megrendezésre kerülő világbajnokságra való felkészülést. Azt gondolom, talán látok egy olyan fiatal korosztályt, aki komolyan veszi és el fog indulni az egyes irányába. A négyes fogathatás vonatkozásában pedig azt mondom, a mi csapatunk nagyon jó, ez a csapat kevés ló cseréjével a világ élvonalát kell súrolnia. Hozzátenném, hogy Bredában a 94. érmet szerezték a fiúk a magyar fogathajtásnak, és nagyon büszkék voltam rájuk – jelentette ki.