Újabb szakág lovas pályáival bővül a Kincsem Lovaspark

Maradandó fogathajtó pálya épül Budapesten a Kincsem Parkban

Javában tartanak az építkezések a 2021 szeptemberében Budapesten sorra kerülő XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra kijelölt helyszínen Budapesten a Kincsem Parkban. Az Európa-bajnokságra készülő pályák tervezőjével és a pályaépítő Fintha Gáborral beszéltünk a tervekről, a kivitelezés állásáról és a felépülő pályák további sorsáról.

Névjegy:
Fintha Gábor 1947
agrármérnök
válogatott négyesfogathajtó 1976 – 1997
magyar bajnok 1989, 1994
magyar derby győztes 1979, 1995
négy világbajnokságon szerepelt 1978, 1980, 1982, 1984
két Európa-bajnokságon indult 1977, 1981
2000 – 2012-ig  volt szövetségi kapitány – 12 év alatt versenyzői irányítása alatt 16 FEI érmet szereztek.
2013-tól FEI nemzetközi pályaépítő – épített pályát – hazai rendezésű EB-n 2013-ban Izsákon, VB-n 2014-ben Izsákon, 2015-ben Fábiánsebestyénben – külföldön VB-ken – Pieberben2016-ban, Lipicán 2017-ben, Mezőhegyesen négy alkalommal és mint nemzetközi pályaépítő bejárta Európát és Amerikába is hét alkalommal kapott felkérést.
A magyar lovassport Széchenyi díjasa (2004)

Hogyan lett kapitányból, pályaépítő?
Nagyon egyszerű volt, hisz a FEI 2013-ban válaszút elé állított vagy kapitány vagy pályaépítő leszek? – kettő együtt úgymond összeférhetetlen. Utóbbit választottam és most így utólag bevallom, nem bántam meg döntésem. Továbbra is a lovassportban, a fogathajtásban dolgozom és vállaltam e nem könnyű feladatot, amit küldetésnek éreztem, és érzek mind a mai napig.
A 2021-es XII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságon nemcsak pályát épít, hanem tervezte is és a kiviteli munkát is felügyeli.
Valóban, nagy kihívásnak érzem és megtiszteltetésnek e feladatot. A hazai szövetségtől júniusban kaptam felkérést a tervezésre, a FEI-től pedig decemberben érkezett meg a megbízás az EB pályaépítési feladatokra.
Mennyi időt töltött a tervezéssel, mikor indult a kivitelezés és hol tart?
Ebben a vírushelyzetben sem tétlenkedtem, tétlenkedtünk – egy hónap után bemutattam a terveket és utána megkezdődött a kivitelezés gőzerővel folyt az őszön és jelenleg 95 %-os a készültségi fok. Elkészült a két bemelegítő pálya, a lovak és kamionok elhelyezésére a helyek kiépítése megtörtént. Tavasszal jön a terep végső rendezése, a füvesítés és augusztusra minden készen áll a szeptember 2-5 között rendezendő  Európa-bajnokságra.
Milyen koncepcióval indult a tervezés?
Arra törekedtem, hogy a jubileumi Európa-bajnokság színvonalának megfelelő legyen, trükkös, látványos, de ugyanakkor biztonságos a hajtók és a lovak számára. A helyszín adta, adja a lehetőséget, hogy itt és most Budapesten egy maradandó nemzetközi fogathajtó versenyhelyszínt alakítsunk ki.
Mennyiben más mint a többi VB vagy EB helyszín, amit tervezett?
Az az érdekessége, hogy a Kincsem Park olyan helyszín, ahová egy közönség barát pályát lehetett álmodni, tervezni és építeni. A galopp ügető pálya trübünről szinte végig lehet nézni még a maratonhajtás versenyét is, a center pálya az EB-n a rögby pályán lesz. Természetesen  az épített nyolc maraton akadály mellett is lehet közönséget elhelyezni.
Milyen a nyolc akadály?
Sík a terep, ezért sok földet kellett megmozgatni, hogy legyen benne két vizes, és legyen dombos akadály. Megépült két bemelegítő pálya, a mintegy 30 m-es látványos hidas vizes akadály. A munkálatok során 50 – 60 ezer m3 földet mozgattunk meg, beépítettünk mintegy 140 m3 oszlop-, 35 m3 deszka faanyagot. A lovak szempontjából nem könnyűnek ígérkezik a maraton pálya. Az akadályok látványosak és hosszúak lesznek, fizikálisan is megkérdezi a lovakat. Az akadályok még nincsennek elnevezve – de lesz boros, erdész – vadász, hortobágyi, említett két vizes, dombos – akadályok.
Lesz e teszt verseny az EB előtt?
Mivel tavasszal lesz a füvesítés, biztos nem lesz, hisz a  füves részeken be kell a fűnek erősödni.
Korábban annyi vb és eb pályát építettünk, de egy sem lett maradandó.
Itt a szövetség és a szakág vezetése hosszútávra gondolt, mikor a budapesti Kincsem Park helyszín mellett döntött, már a FEI illetékes testületéhez 2023-ra a XX. jubileumi Kettesfogathajtó világbajnokság megrendezésre Budapest helyszínnel benyújtotta a a Magyar Lovas Szövetség a pályázatát. Köztes években pedig nemzetközi, és országos bajnoki döntő és magyar hajtó derby verseny helyszíne is lehet, és lesz a Kincsem Park új fogathajtó pályája.
Akkor 2021-ben sem unatkozik Fintha Gábor…
Valóban nem, de ez már így volt az elmúlt 50 évben, amióta a fogathajtósport mellett elköteleztem magam, ha ma kezdeném ugyanezt az életutat örömmel bevállalnám.

Baranyai Antal