VI. Solt Kupa: Taktikás, izgalmakkal teli hosszú táv

Szombaton a kora reggeli órákban kezdetét vette a VI. Solt Kupa versenysorozat.

A több napos esőzésnek köszönhetően nem számíthatott könnyű terepre a mezőny, ráadásul az égi áldásból még a versenyt megelőző éjszakára is jutott Révbérpuszta területére. Végül az égiek megkegyelmeztek a lovasokon és szombaton szikrázó napsütés és kellemes szél fogadta a versenyzőket.

A távlovasokat 3 táv várta a nap folyamán. 160, 120 és 80 kilométeren indultak útnak. A napsütés és a szél hatására a talajviszonyok jelentősen javultak, ennek köszönhetően a lovasok ügetésből vágtára váltva hagyták el a Rencsár birtok területét, a nyílt terepen pedig megkezdődött az igazi küzdelem. A merészebb lovasok gyors vágtában előzték a mezőnyt. A gyorsaságnál azonban sokkal nagyobb szerepe volt a taktikának, hiszen a versenyzőknek kínosan kellett ügyelniük négylábú társaik állapotára.
Az izgalmakkal teli versenynapon két lovas volt kénytelen feladni a küzdelmeket, míg 12 versenyzőt az állatorvosi vizsgálatok során zártak ki.

Magyar szempontból némileg felemásra sikerült a szombati versenynap. Az egyik legizgalmasabb befutót a 80 kilométeres verseny tartogatta, ahol az első hely sorsa gyorsvágtában dőlt el a hajrában Ivanova Zhanina és Fekete Patrícia között. Végül a magyar lány 2. helyen futott be Ciklon nevű lova hátán. A 160 kilométeres mezőnyben Mihók Orchidea kiesett, Szösz Theodóra a végsőkig küzdve teljesítette a távot, de lova sántasága miatt az állatorvosi vizsgálaton nem felelt meg.

A 80 kilométeres szakasz végeredménye:
1. Ivanova Zhanina, Bulgária 4:29:49-es időeredménnyel Akim nyergében 17,790 km/h átlagsebességgel
2. Fekete Patrícia, Magyarország 4:29:50-es időeredménnyel Ciklon nyergében 17,789 km/h átlagsebességgel
3. Szabó Alexandra, Magyarország 5:04:07-es időeredménnyel Bogata nyergében 15,783 km/h átlagsebességgel

A 120 kilométeres szakasz végeredménye:
1. Osip Stefano, Horvátország 6:43:34-es időeredménnyel Neron nyergében 17,841 km/h átlagsebességgel
2. Mihók Margaréta, Magyarország 7:15:05-ös időeredménnyel Dahab nyergében 16,549 km/h átlagsebességgel
3. Smolinska Viera Szlovákia 7:22:25-ös időeredménnyel Zubi nyergében km/h átlagsebességgel

A 160 kilométeres versenyt a horvát Lipovac Bojan nyerte Thor nevű lovával 12:49:05-ös időeredménnyel, aki reggel 6 órától este fél 11-ig lovagolva 12.48 km/h átlagsebességgel bizonyult a legjobbnak.

Vasárnap a 80 kilométeres országos futamokkal indul a nap, majd 40 kilométeren is rajthoz áll a mezőny, csakúgy, mint a 20 kilométeres hagyományőrző futamon is, valamint természetesen lesz még fogat és gyermekverseny is.