Western-Reining: Országos Bajnokokat hirdetnek Székesfehérváron

14237486_1115040141922506_8054656191663466135_n

 

Már pénteken elindult, szombat délelőtt pedig folytatódik a Magyar Lovas Szövetség Western-Reining Szakág Országos Bajnokságának 4. fordulója. A vasárnap estig tartó bajnokság egyes versenyszámaiban országos bajnokokat is hirdetnek az idei évi teljesítmények alapján. A megmérettetés három szervezet által szervezett verseny, a bíró Ralf Hesselschwerdt. A programok szombaton késő estig tartanak a székesfehérvári Kunos Lovardában, ahol sor kerül a Szentkirály Kupa pénzdíjas versenyre és Freestyle Pleasure-re, valamint Team Penning-re is. Tehát számos látványos versenyszámot láthatnak az érdeklődők, és természetesen most is térítésmentesen.

Egy igazán jó hangulatú kurzussal kezdődött a 4. Országos Bajnokság, amelyen a versenyzők és az edzők is sokat tanulhattak Marco Manzitól. A tréningen jelen voltak a magyar edzők is, köztük Istenes Csilla, Homoky Zsófia, Fehérvári Pöttöm Pálma, Pál Ramóna, Stekler Erika, Simon István, Bacsó András, Urbán péter és Ledneczki László. Szintén Székesfehérváron voltak az új Western-Reining edzőjelöltek is, Mester Tímea és Ordasi József.
A szombati versenynapon többek között Reining, Western Riding, Cutting, Pleasure, Horsemanship és Cattle Penningben versenyeznek, de Team Penning-re és Freestyle Pleasure-re is sor kerül. Az alábbiakban néhány gondolat arról, hogy az egyes versenyszámokban mit láthatnak a nézők.

A Reining díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi „ranch-munka” során adódó feladatok szolgáltatták. A reining bemutatási módja emlékeztet a sportág eredetére: például a legtöbb versenyen az egykezes szárhasználat kötelező. A különböző feladatokat laza száron kell végrehajtani, egy jól kiképzett westernlónál a segítségadások szinte nem is látszanak, vagy teljesen észrevétlenek maradnak a szemlélő számára.

A Cutting során a lónak kell bizonyítania a marhákkal történő munkához való érzékét. A verseny időtartamára beterelnek egy borjúcsordát a pályára. A lovasnak nyugodtan be kell lovagolni a marhák közé, egy marhát el kell választani a csordától, a pálya közepére kell terelni, és nem szabad visszaengedni a többiekhez. A lovat hosszú száron kell lovagolni, és a lónak önállóan kell dolgoznia. A lovas minden szársegítségét pontlevonással büntetik. A lovat az alábbi szempontok szerint pontozzák: a ló önállósága, marhához való érzéke, figyelmessége és szorgalma. Ezeknek a képességeknek a bizonyítására lónak és lovasnak 2 és ½ perc áll rendelkezésére. A versenyzőnek négy segítőre van szüksége. Ketten a csordát tartják egy helyen, ketten pedig megakadályozzák, hogy a borjú a pálya másik felére tudjon menekülni.

A Pleasure során az előadásmód, a ló kondíciója és felépítése alapján bírálnak. A jó pleasure lónak szabad mozgása van, felépítésének megfelelő lépéshosszal. Mozgása mérsékelten térölelő, kis erőkifejtéssel. Kiegyensúlyozott, szabad mozgással rendelkezik, miközben korrekt jármódot mutat be a megfelelő iramban. Megfelelően laza száron kell lovagolni a lovat, finom kontaktussal és kontrollal. A legjobb értékelést a szabad mozgású, kiegyensúlyozott és készséges ló érdemli, amely megjelenésében is egy jó kondícióban lévő, igen kényelmes lovaglású lónak hat. A lovakat mindkét kézre kell lovagolni mindegyik jármódban, hogy képességeiket minden módon bizonyítani lehessen.

A Horsemanship egy amatőrök és ifjú lovasok részére kiírt versenyszám. A program, amit a versenyek során lovagolni kell, tulajdonképpen a három jármódot és a reining-manőverek alapjául szolgáló elemeket tartalmazza. Célja az, hogy a fiatal és a kezdő lovasokat a westernlovaglás alapjainak precíz elsajátítására buzdítsa. A fiatal lovasok így már ifjú korukban elég nagy versenyrutinra tehetnek szert. A western horsemanship lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az előírt manőversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz, természetesen helyes testtartás mellett.