Wolfgang Schmidtre is emlékeztek

2

Vasárnap több versenyszámban is eredményt hirdetnek a székesfehérvári Kunos Lovardában, ahol a Magyar Lovas Szövetség Western-Reining Szakág Országos Bajnokságának 3. fordulóját rendezik a hétvégén. A verseny szombati napján Jackpot emlékfutammal emlékeztek a nemrég elhunyt Wolfgang Schmidtre, aki az elmúlt évtizedekben fáradhatatlanul tevékenykedett a Western-Reining lovaglás és versenyek magyarországi meggyökereztetéséért és fejlesztéséért.

A székesfehérvári Kunos Lovarda kinti pályáján vasárnap már reggel 7 órától pályán voltak a versenyzők, a Trail versenyszámmal kezdődött a megmérettetés. A fedeles, azaz outdoor pályán előbb Hunter Under Saddle, majd 9 órától Reining versenyszám volt látható. Ugyanitt 12 órakor kezdődik a Tatratea Kupa, 14 óra 30 perctől a Working Cowhorse, 15 óra 30 perctől Reining Juniorra kerül sor, majd 16 óra 30 perctől a Szentkirály Kupa 2. futamára. A kinti pályán 10 óra 30 perctől Pole Beding, majd Barrel Racing lesz látható.
A Trail egy olyan western versenyszám, amelynek során a ló-lovas párosoknak olyan akadályok sorozatát kell leküzdenie, amelyek a mindennapi kültéri lovaglás során, erdőn-mezőn akármikor előfordulhatnak. Még az ugyanolyan típusú akadály is igen sokféle formában jelenhet meg a versenyek során, számos kombinációban. A jó trail ló igen engedelmes, nyugodt, kiegyensúlyozott, és nem félős. Mivel a westernlovakat nagyfokú önálló feladatmegoldásra nevelik, ezért elengedhetetlen, hogy számos rúd, a különböző típusú akadályok és ezek kombinációi között a ló figyelmesen és a lovasával rendkívül együttműködően dolgozzon. Mindezt természetesen nem rövid, hanem a westernlovakat jellemző laza szárhasználattal kell megoldani.
Elengedhetetlen akadály a kapu kinyitása lóhátról, átlovaglás a kapun és a kapu becsukása, legalább négy rúdon való átlovaglás és a hátraléptetés. A választható akadályok között szerepel a vizesgödör vagy vizestálca, a fahídon való átlovaglás lépésben, a szlalomozás tárgyak (bóják) között, esőkabát felvétele, levétele, a postaládából “csomag” kivétele és visszarakás.
A Reining díjlovaglás western stílusban, vágtában bemutatva. A program elemeinek alapját az igazi „ranch-munka” során adódó feladatok szolgáltatták. A gyors és lassú vágtában bemutatott szabályos körök, az ugrásváltás, a Spin, a Sliding Stop, a Rollback és a hátraléptetés minden reining programban szerepelnek meghatározott sorrendben és helyen. A reining bemutatási módja emlékeztet ennek a sportnak az eredetére: például a legtöbb versenyen az egykezes szárhasználat kötelező. A különböző feladatokat laza száron kell végrehajtani. A laza száron dolgozó lovaknál a szárak hatása nem a zablán keresztül jelentkezik, hiszen a szárak „lógnak” és nem feszesek.
A Working Cowhorse igen sokoldalú, intelligens, atletikus és kiegyensúlyozott idegrendszerű lovat kíván. Magában foglalja a reining elemeit és a marhával való munkát egyaránt. Ebben a versenyszámban a lónak tehát a reiningre való képességét és marhához való érzékét egyaránt bizonyítania kell. A verseny előre meghatározott reining feladatok végrehajtásából és marhával való munkából áll. A reining programban szereplő részfeladatok megegyeznek azokkal a részfeladatokkal, amelyeket azokon a versenyeken kell bemutatni, amit kifejezetten reining lovaknak írnak elő. A marhával való munka viszont eltér a cutting versenyeken előirt feladattól. Míg a cutting versenyek
Lovas Diadal Live Tv www.facebook.com/lovasdiadal.livetv/ www.tv.lovasdiadal.hu
során egy csordából kell kiválasztania a lónak a borjút, addig a Working Cow Horse során csak egy borjú van a pályán.
A Pole Bendingben minden versenyző nekifutással indul. Az időmérés akkor kezdődik, amikor a ló orra áthalad a startvonalon, és akkor fejeződik be, amikor a ló orra keresztülhalad a célvonalon. A start-célvonalnak jól láthatónak kell lennie. Elektromos időmérőt, vagy legalább két órát kell használni. A hivatalos időnek, az elektromos időjelző által mért idő, vagy pedig 2 óra szerint mért átlagidő tekintendő. A verseny egy 6 oszlopból álló pályán zajlik.
A Barrel Racingben az időeredmény alapján történik a helyezések megállapítása. A versenypályán élénk színű, 200 literes, mindkét végén zárt acélhordót kell használni. A hordó nem lehet gumiból vagy műanyagból. A startvonal-jelzéseket, vagy az elektromos időmérőket, ha lehetséges, a pálya két átellenes oldalán kell elhelyezni. Az idő mérését akkor kell elkezdeni, amikor a ló orra a startvonalhoz ér és akkor kell befejezni, amikor a ló orra áthaladt a célvonalon. A versenyző nekifutással kezdhet. A bíró jelzésére indulhat el a versenyző, majd az 1. sz. hordóhoz fut, balról megkerüli és teljes, kb. 360 fokos fordulatot tesz körülötte; majd a 2. sz. hordóhoz fut, azt jobboldalról kerüli meg és valamivel több mint 360 fokos fordulatot tesz meg körülötte; majd a 3. sz. hordóhoz fut, azt is jobboldalról kerüli meg, és egy kb. 360 fokos fordulat után az 1. és a 2. sz. hordó között a célvonalhoz fut.